Преместихме се

Заповядайте на новия ни сайт, където може да видите последните ни предложения:

Тук
Stevia products

КРАТКА ИСТОРИЯ НА СТЕВИЯ


Стевия Ребаудиана Бертони /Stevia Rebaudiana Bertoni/ е пълното наименование на малко храстовидно растение, което вирее в условията на влажният субтропичен климат на областта обхващаща североизточен Парагвай и граничните райони на Бразилия. През 1887 г. ботаникът, доктор Антонио Мойзес Бертони, открива и описва растение, което местното население индианците - гуарани познавали и използвали от векове. Те наричали растението каа – кхе, което означава „сладка трева” или „медена билка”. Той й поставил научното име Eupatorium Rebaudianum Bertoni. Както ще се окаже по-късно, растението ще има неоценимо значение за здравето на хората от планетата, но тогава, в 19-ти век, те още не били готови за приложението на това откритие. А и все още захарта не се използвала в такива количества като днес, които да заплашват здравето и живота на хората.

Затова „сладката трева” била забравена за дълги години. През 1901 година К. Гозлинг, британски консул в Асунсион пише: „Това растение, което е известно на индианците гуарани от векове и което те са пазили ревниво, расте в планинските райони на Амамба и около изворите на река Манди. С малки листенца и цветчета, местните хора го наричат „сладка трева” и го използват не само за подслаждане, но и за лечение на рани, давали го на бременни и кърмачки, на малките деца, за да укрепнат. Следователно, опитът и традицията подсказват неговата необикновена полза за здравето.

Когато юношите били посвещавани в ловното и бойнотo изкуство, задължително пиели чай от това растение в продължение на няколко седмици, след което преминавали сериозни изпитания и едва тогава били обявявани за мъже и войни на племето. Преди лов или битка отново се осланяли на екстракт от чудодейната билка. С нейния воден разтвор промивали раните, които заздравявали бързо, дори без да оставят следи по кожата. И това е само една малка част от невероятните възможности, които има тя.

Италианският натуралист Овидий Ребауди през 1900 година изучава реликтовите растения на Парагвай, като на едно от тях – Стевията той отделя специално внимание. Още тогава предрича масовата употреба на екстракта от билката и открива някои от неговите необикновено благоприятни за здравето на хората качества. При това ученият изтъква не само и не толкова неговата сладост, колкото благотворното въздействие върху здравето, като се основава на факти и разкази на местните хора.

През 1905 г. станало известно, че растението принадлежи към рода Stevia, и от тогава е наречено Stevia Rebaudiana Bertoni

През 1909 година Карл Дитерих отделя два от сладките компоненти, които влизат в състава на стевията – еупаторин и ребаудин, като доказва, че не приличат на простите захариди и могат да се използват в медицината.

През 1931 година френските химици Бридед и Лавел се заемат да разгадаят тайната на Стевия Ребаудиана, толкова повече, че станали свидетели как чаят от растението помогнал на техни колеги от екипа им да се справят със сериозни здравословни проблеми. Продължителната им работа в джунглата, където те не разполагали с достатъчен избор на лекарства, ги убедила многократно в целебните свойства на билката

Те се заели да получат чист екстракт. Нарекли го стевиозид, който се оказал стотици пъти по-сладък от захарта. Веднага започнали да експериментират как влияе на контролни животни. Не били открити вредни последствия, а там, където преди имало здравословни отклонения, в края на експеримента те отсъствали и животните били в отлично здраве. Това било много окуражаващо и те продължили с ентусиазъм своята работа.

Изследвания за намиране на достоен заместител на захарта били правени във Великобритания по време на Втората Световна война. През 1941 година Британските острови са блокирани от немските подводници, поради което вносът не само на захар бил спрян. Тогава директорът на Кралската ботаническа градина възложил на един от учените – Роберт Мелвил да изследва дали е възможно отглеждането на стевията в Англия като заместител на захарта. Резултатите били положителни и няколко години по-късно са засадени първите семена. Отначало в оранжерии при спазване на изискванията за развитието на това тропическо растение, а след войната стевията е може би най-важният заместител на захарта във Великобритания. Във всеки случай това е спасението за хиляди болни от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, натрупани излишни килограми, онкологично болни, астматици и много други.

През 1945 година Флавио Гатопи, изследовател от националната селско-стопанска лаборатория на Парагвай, предлага на правителството да се развие промишлено производство на това безценно растение поради неговата перспективност. Но тогава производителите и търговците на захар в страната попречили за осъществяването на това важно за страната предложение.

През 1952 година група изследователи от Националния институт по проблемите на артрита и заболяванията, свързани с обмяната на веществата в Бетаста, Мериленд – Съединени щати, продължават работата на френските химици Бридел и Лавел. Техните изследвания установяват, че стевиозидът е най-сладкият от всички познати и безвредни за здравето природни продукти. Те успяват да увеличат извличането на стевиозид до 7%, като използват усъвършенствана технология за екстрахиране и откриват основните черти на голямата и сложна молекула на сладкото съединение. Тяхното изследване открива също, че растението не съдържа азот и глюкоза. Подчертават и неговата издръжливост на високи температури, както и стабилността му в киселинна среда, което му дава големи предимства за използване в хранително-вкусовата промишленост с широко приложение.

От 1954 г. научно-изследователска работа върху внасяната от Парагвай в Япония стевия започва да се провежда във фармакологическия факлутет на университета на град Хокайдо.

През1971 г. Сумида, служител от Министерството на селското и горско стопанство на Япония донася семена на стевия от Бразилия.

Стевия бързо става обект на масово отглеждане, и паралелно с това започва задълбоченото и изучаване в над 60 лаборатории на селскостопански, медицински и други научно-изследователски учреждения в Япония. В началото на седемдесетте години японците разработват нов метод за извличане на гликозидите, а през осемдесетте години Япония вече използва 90% от световния добив на стевия.

През седемдесетте години в Парагвай е утвърден проект за развитие на отглеждането на каа – кхе като растение от национално значение.Това става тридесет години след предложението на Флавио Гатопи.

Интересът на Япония служи като катализатор, след което започва бързото интродуциране на стевия в различни части на света: Южна Корея, Китай, Тайланд, САЩ, Тайван, Сингапур, Канада, Израел, бившият Съветски Съюз.

Най-мащабни научни изледвания са проведени в Япония, Бразилия, Канада и бившият Съветски Съюз, където изследванията до 1990 г. са дълбоко засекретени.

Още в началото на трйсетте години на ХХ век, академик Н. И. Вавилов, по време на експедиция в Южна Америка се запознава с уникалните вкусови и лечебни качествата на стевия, оценява страгегическото значение на растението, и изпраща семена в Русия.

От 1983г. в Русия, Украйна и Казахстан започва масово отглеждане на стевия в плантации, в следствие на задълбочените научни изследвания, както за получаването на нови сортове, така и за лечебно-профилактичните свойства на растението започнали още в 1951 г. В руските научни среди, стевия за първи път е класифицирана като растение-адаптоген. След аварията в Чернобил, стевия е използвана за лечение и профилактика на пострадалите от аварията, а доста години преди това е била част от рациона на подводничари и космонавти, както и на управлявящия елит.

В САЩ стевия става популярна през осемдесетте години на миналия век. Една от най-големите компании за производство на билкови чайове - Celestial Seasonings започва да използва билката в някои от своите продукти. През 1986 г. Американската федерална агенция по храните и лекарствата FDA нахлува без предупреждение в складовете на компанията и конфискува наличните запаси от стевия. Статутът на стевиятя остава неясен до 1991г., когато FDA официално я забранява. През 1995 г. не самото растение, а един от неговите компонети-стевиозида е разрешен като хранителна добавка и като козметичен продукт. Независимо че официално не е одобрен, от 1997 г. стевиозида е приет за подсладител в американската армия. В резултат на редовната му употреба американските военни лекари констатирали рязко намаление на заболяванията в армията независимо от капризите на времето, а възстановяването на войниците след тежки физически и психически травми ставали в много кратки срокове.

През 2008 г FDA, разрешава употребата на стевиозид за подсладител, но не от обществен, а от корпоративен интерес. Това разрешение е взето под натиска и обслужва интересите само на най-голямите фирми за произвдство на газирани напитки.

Точно преди да се забрани билката в САЩ, през 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най-ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

Съдбата на стевия в Европа, включително и у нас е не по-малко драматична отколкото в САЩ. Тя е отричана и забранявана, както в отделни държави, така и в целият Европейски съюз, независимо от факта че френските химици Бридед и Лавeл още през 1931 г.провеждат убедителни научни тестове и потвърждават безопасноста при консумацията на растението, която вече е била доказана от многовековната практика на индианците Гуарани. Цели 80 г. след тези изследвания, разрешението за използването на рафиниран екстракт от стевия ребаудиана, съгласно Европейският регламент, вече е публикувано в Официят бюлетин на ЕС. Считано от 02.12.2011 стевиолгликозидите, които са основната сладка субстанция на стевията могат да бъдат използвани в храни и напитки в целия Европейски съюз.

Към начало

 

СЪСТАВ


Изследванията проведени в най-добрите научно-изследователски лаборатории в САЩ, Япония, Бразилия, Русия и Канада, са показали че стевията е истинска природна аптека. Листата на стевията съдържат много компоненти на които се дължат нейните профилактично-лечебни свойства.

По-важните от тях са следните:

Дитерпенови гликозиди: основно стевиозид и ребаудизид-А, и по малки количества ребаудизид –B;C;D;E, дулкозид-А и В, стевиолбиозид
Това са най-сладките, безвредни за консумация от човек природни вещества При дивите растения стевия те съставляват от 3% до 9% от сухото вещество (изсушените листа), а при култивираните растения са средно 10-15%, като при някои достигат до 20%. Стевиозид и Ребаудиозид А (Р-А). съставляват над 95% от общото количество сладки вещества. От цялата група, най-високо съдържание в листата на стевия има веществото стевиозид, благодарение на който стевия добива своята популярност. Съдържа се само в листата на стевия и никъде другаде. Това вещество е 300 пъти по-сладко от захарта, но не съдържа хранителни калории.
Има следните характеристики:

 • сладък вкус, без страничен привкус
 • практически нулева калорийност
 • отлична водоразтворимост
 • устойчив е при нагряване до 190° С, продължително съхранение, както и на продължително въздействие на киселини и основи, което означава че е подходящ за кулинарна употреба
 • не представлява хранителна среда за бактерии и паразити, точно обратно, има протовогъбични и антибактериални свойства
 • безвреден при продължителна употреба
 • притежава противовъзпалително действие
 • участва в обмена на веществата без участието на инсулин, така че не повишава, а нормализира нивото на захарта в кръвта.

Същите свойства притежават и останалите от групата гликозиди. Различават се по степента на сладост която е в границите на 50 до 450 пъти спрямо захарта, както и с известни нюанси във вкуса.

Дитерпеновите гликозиди освен че способстват за нормализиране на концентрацията на захарта в кръвта и възстановяване на нарушеният процес на обмяната на вещества, което облекчава лечението на захарния диабет, притежават и свойството да подпомагат задстомашната жлеза за възстановяване на нейната нормална функция.

Гликозидите, принадлежт към група биологично-активни вещества, които не са източник нито на калории, нито на запасни вещества за нашият организъм, а термина произхожда от гръцките думи glykys- сладък и eidos-вид. Понякога погрешно този клас се нарича глюкозиди, но глюкозидите са тези вещества, които при хидролиза освобождават само глюкоза.

Сапунини това са други представители на гликозидите- (от лат. sapo – сапун). Те са известни със свойството си да образуват подобно на сапун, лесно пенещи се колоидни разтвори.С помощта на това свойство, тези вещества облекчават отхрачването, и почистването на бронхите и стимулират секрецията на жлезите в стомашния тракт. Благодарение на леко диуретичното си действие стимулират работата на бъбреците. Действат пречистващо на кръвта и лимфата.Способстват за лечение на кожни и ревматични заболявяния. Снемат оттоци и оказват противовъзпалително действие. И накрая те помагат за абсорбирането на другите биологично активни вещества съдържащи се в стевията от нашия организъм.

Флавоноиди, в това число: рутин, кверцетин, авикуларин, гваяверин, апигенин и др. Характеризират се с антиоскидантното, детоксикиращо и антиалергично действие.

Хлорофил и ксантофил

Фенолни киселини : кафеена, хлорогенова и др.

Неутрални водоразтворими олигозахариди

Аминокиселини, от съдържащите се 17 вида в листата на стевия, осем са от групата на незаменимите аминокиселини

Полиненаситени мастни киселини: линолова, линоленова, арахидонова и др.

Витамини: В1, В2, С, бета каротин /провитамин А/, витамин Р /по съдържание на този витамин, стевия може да се сравнява само с боровинките/, витамин РР /никотинова киселина/

Ароматни вещества, близки по характеристики с ароматните вещества на кафето и канелата

Дъбилни вещества-основно танин. Вкусът им е стипчив. Особено подчертан е в "Стевия натурален екстракт". В медицината се използват при стомашни и чревни заболявания и като кръвоспиращо средство. С токсични вещества, алкалоиди, и тежки метали, дъбилните вещества образуват съединения от от неразстворими танати и затова се използват като противоотрови.

Етерично масло, Етеричното масло от стевия съдържа повече от 53 различни вещества и елементи. На тях се дължи специфичният "билков" аромат и привкус на растението, както и част от лечебните му свойства, най-характерни от които са: противовъзпалително и регенериращо действие при различни поражения на кожата: порязвания, изгаряния, замръзване, екземи, незарастващи гнойни рани, следоперационни шевове;притежава отхрачващ, диуретичен, антиспазматичен ефект; действа тонизиращо на стомаха, червата, далака, черния дроб и жлъчката

Микроелементи: калий, калций, фосфор, магнезий, силиций, цинк, мед, селен, хром, желязо

Цинка и хрома са микроелементи от изключителна важност за профилактиката на диабет.

Хромът участва в работата на ензименния комплекс, който управлява обмена на въглехидратите, мазнините и холестерина в организма на човека. Хроничният дефицит на хром, е една от основните причини за развитието на захарен диабет, затлъстяване и натрупване на холестерин. За много хора наднорменотоо тегло е свързано с повишен апетит. Една от причините за това може да е дефицита на хром. Недостигът му сериозно затруднява транспорта на захар в клетките. В резултат нивото на захар в кръвта се покачва, а в същото време клетките изпитват недостиг на захар, което води до клетъчно гладуване и човек изпитва повишен апетит. В резултат човек поглъща големи количества храна, човек без да се засити, т. е. при дефицит на хром в храната , захарта не попада в клетките, а, под действието на инсулина се превръща в мазнини. Образува се порочен кръг – в организма има огромно количество енергия във вид на мастни натрупвания, а в същото време клетките гладуват.

Цинкът е важен микроелемент, необходим за нормалното функциониране на нашият организъм. Цинкът се среща в около 100 специфични ензима /според други източници 300/, играе важна роля при репликацията на ДНК и е втори метал след желязото по честота на срещане в човешкия организъм .Цинкът е и в състава на хормона инсулин, който регулира съдържанието на захарта в кръвта и усилва действието на хормоните на хипофизата. Освен това цинка е необходим за нормалното състояние на кожата, косата и ноктите. Състоянието на имунната система също зависи от този микроелемент, както и всички регулаторни функции на организма.

Към начало

 

ПРОФИЛАКТИЧНО-ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА СТЕВИЯТА

 • СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
 • РАК
 • ДИАБЕТ
 • ПРОБЛЕМИ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
 • АЛЕРГИЯ
 • ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ДИСТРОФИЯ
 • СТРЕС
 • РАДИАЦИОННО ОБЛЪЧВАНЕ

 

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сърдечно-съдовите заболявания се нареждат на първо място сред „убийците” на двайсети и двайсет и първи век. Именно те заеха мястото на средновековните пандемии – чумата, коремния тиф, шарката.

Сърдечно-съдовите заболявания са многочислени и се проявяват по различен начин. Някои от тях като ревматизма или миокардита са болести предимно на сърцето. Други, като например атеросклерозата и флебита, поразяват артериите и вените. От третата група заболявания страда сърдечно-съдовата система като цяло. Към последния клас заболявания се отнася, например, хипертонията. Разбира се, трудно може да се прокара точна граница между заболяванията на сърцето и на съдовете. Например атеросклерозата е болест на артериите, но когато е засегната коронарната артерия, тя се нарича исхемична болест и вече се отнася към заболяванията на сърцето.

Произходът на заболяванията на сърдечно-съдовата система може да бъде различен: вродени дефекти на развитието, травми, възпалителни процеси, интоксикации. Освен това те могат да бъдат предизвикани от нарушението на механизмите, които регулират сърдечната дейност или съдовете, както и от  патологични изменения на обменните процеси.

Опитът, който е натрупан през годините, изследванията, които са направили учените, говорят, че и пряко, и косвено влиянието на Стевията става чрез намаляването на холестерола и другите липиди в кръвта, чрез понижаване на потребността от мазна и сладка храна. Това пък понижава скоростта на развитие на атеросклеротичните процеси. Естествено, че такава промяна на липидния и свързания с него въглеводороден обмен, намалява риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, преди всичко на исхемична болест на сърцето, инфаркта на миокарда, инсулта. Но това не е всичко. Не е тайна, че причина за по-голямата част от сърдечно-съдовите заболявания е постоянният стрес. Естествено, за да се преборим с проблемите на сърцето, е необходимо преди всичко да се предпазваме от негативни емоции и постоянно да се грижим за доброто си настроение. Като най-естествено и природно средство да получим поне малко радост в живота е сладката храна. Изходът е Стевията, която освен че ни носи това облекчение, подпомага и сърдечната дейност, и съдовата система, като я укрепва. А като се има предвид, че това растение оказва пряко влияние върху излишните килограми, става ясно, че сърцето и пряко, и косвено се влияе от  нея.

Показателен е случаят с американеца Джеймс Браун, който страдал повече от 15 години от сърдечно-съдови проблеми. Имал в повече 37 килограма, високо кръвно налягане и непреодолимо влечение към „сладостите”. Освен това кръвната захар вече била над допустимата граница и лекарите не успявали да се справят с „букета” страдания, които измъчвали техния пациент. По това време лекуващият лекар Стивън Питърсън се завърнал от Япония, където присъствал на симпозиум, посветен на постиженията в областта на ендокринологията. Там се запознал с опита на японските си колеги в прилагането на „стевиозидното лечение”.По негова препоръка Браун заместил захарта в храната със Стевията и нейните продукти. Резултатите надминали очакванията. Апетитът му бързо влязал в нормите, а съответно теглото и кръвното му налягане. Само след пет месеца общото му състояние се подобрило до такава степен, че той се върнал към любимия си спорт – алпинизма, който по време на боледуването му бил аболютно забранен.

Доктор Питерсън пише научен труд, свързан с лечебните качества на Стевията,  редовно посещава своя бивш пациент. Намира го в цветущо здраве, без следи от някогашните му страдания. Дори намира, че се е подмладил!

 

РАК

Борбата с туморите и рака заемат едва ли не първо място по важност за съвременната медицина. Днес в света са регистрирани повече от 20 милиона души с диагноза рак. И всяка година тяхното число се увеличава с нови 11 милиона болни, а годишно умират почти 8 милиона жители на Земята.

Лечението на рака, на туморите е сложно, с далеч не еднозначно решение, поради което много по-лесно е да не се допусне онкологичното заболяване, отколкото да се лекува.

В нашето хранене преобладават простите въглеводороди, предимно захарта. Само за столетие потреблението на захар нарасна няколко десетки пъти. Последствията са направо трагични, като първо място заема затлъстяването. Според американските медици причина за всяко пето заболяване от рак е наднорменото тегло.

В едно широко-мащабно изследване, проведено от американски учени, било установено, че рискът от онкологично заболяване при хората с наднормено тегло е много по-висок от тези, които нямат този проблем. Учените наблюдавали 900 хиляди възрастни в продължение на 16 години, като началото било поставено през 1982 година. Към края на наблюдението били регистрирани 57 хиляди смъртни случаи, причинени от рак. Отбелязвайки всички други фактори, лекарите установили значителното влияние на наднорменото тегло. Оказало се, че затлъстяването било причина за над 20% от смъртните случаи при жените и  за 14 %  при мъжете. Изследователите уточняват, че това е причина за допълнителни 900 хиляди смъртни случаи годишно само в Съединените Щати. Става дума за рак на хранопровода, стомашно-чревния тракт, задстомашната жлеза и черния дроб. Освен това при мъжете с наднормено тегло твърде висок е рискът от рак на стомаха и простатата, а при жените най-често били регистрирани тумори  на гърдите, матката, шийката на матката и яйчниците. По такъв начин, за да не попаднем в „раковата” рискова група, е необходимо да внимаваме за фигурата си и да съкратим до минимум или съвсем да изхвърлим захарта от храната си. Разбира се, няма да престанем да се нуждаем от сладости, но нали съществуват заместители. И най-добрият от всички е природният продукт Стевия, при това с допълнителни възможности да помага при различни заболявания. Не случайно в Китай приготвят от листата на Стевията чай, който се препоръчва „за подобряване на храносмилането, за отслабване, за запазване на младостта като нискокалорична напитка”.

Но това не е всичко. В последните години многобройни изследвания във водещи научни лаборатории доказаха, че при редовна употреба на Стевия или нейни екстракти се спира нарастването на туморните образувания.По такъв начин без да променяте своя хранителен режим, само със замяната на захарта с тази чудесна билка можете да намалите, а и съвсем да избегнете риска от това заболяване.

Историята на Такаши Фукуда от Токио е само още едно потвърждение на препоръката да избегнем или поне да намалим наднорменото тегло. Бил й открит рак на гърдата, при това имала излишни 39 килограма и продължавала да „наддава” на тегло. Лечението със съвременни медицински препарати не давало очакваните резултати. Нещо повече, състоянието й се влошило – появило се високо кръвно налягане, както и сериозни сърдечни проблеми. Помощта дошла от чая, приготвен от листата на Стевия. Тя започнала да пие всеки ден от тази лечебна запарка и първият резултат бил урегулираният апетит. Съответно започнали да се „топят” излишните килограми. Постепенно кръвното налягане се нормализирало, престанало и сърцето „да се обажда”. Влязло в нормален ритъм. Най-вълнуващо било откритието, когато по време на контролно изследване не били открити туморни клетки. Но най-важната промяна била повишеното самочувствие и работоспособност, които са наистина завидни за нейните 73 години.

Днес тя се грижи за дома си, за внуците, обработва и своята градина, а в специално изградена от сина й оранжерия отглежда и растението, което я върнало към живота – Стевията. Тя не само задоволява потребностите на семейството, което използва само и единствено този подсладител, но предлага и на други свои близки и приятели, които оценяват неговите качества и като храна, и като лекарство.

 

ДИАБЕТ

Захарният диабет заема трето място по смъртност – от него умират над 4 милиона души годишно. По най-оптимистичните прогнози само след 20 години от захарен диабет ще страдат около 380 милиона човека! Диабет се развива, когато задстомашната жлеза не произвежда достатъчно количество инсулин, което води до различни изменения в организма, в това число и до повишаване на нивото на захар в кръвта.

Организмът се състои от милиарди клетки, всяка от които, за да изпълнява своите функции, се нуждае от енергия. Храната, която приемаме, се разпада до прости захари – глюкоза, която стига до клетките като източник на енергия. Хормонът на задстомашната жлеза, инсулинът, спомага за преминаването на глюкозата от кръвта в клетките. След като премине в клетките, нивото й в кръвта естетвено се понижава. Ако инсулинът се изработва в недостатъчно количество (диабет от първи тип) или не действа достатъчно добре (диабет от втори тип), глюкозата не може да попадне в клетките и се натрупва в кръвта. След това глюкозата попада в урината, което предизвиква цяла поредица негативни симптоми.

Захарният диабет е комплексно заболяване, което оказва влияние върху много сфери от живота на болния. В това влизат и ограниченията в храненето, и постоянните инжекции, а твърде често и по-страшни последствия, ако бъде нарушена строгата диета. А е толкова трудно да се сдържи човек от съблазни, още повече щом са строго забранени. Ето защо лекарите препоръчват използването на заместители на захарта, като най-добрият от всички е стевиозидът, който не носи калории и не зависи от инсулина, така че може да се използва като подсладител на всякакви ястия и напитки и навсякъде, където има необходимост от подслаждане. Нещо повече, клиничните изследвания на екстракт от Стевия, от който получават стевиозид, показаха че редовната употреба дори и само на чай от листа на Стевия, значително подобрява състоянието на болните от захарен диабет и се нормалиира нивото на захар в кръвта. Това обикновено се проявява още след третата – четвърта седмица от това лечение.

Многозначителна е статистиката от Парагвай и други Латиноамерикански страни, в които се употребяват листата на Стевията вместо захар. Например в Парагвай се употребяват над 8 килограма на човек годишно. Инсулинзависимите болни в страната са под 0,5 %, което е много пъти под средното ниво за Западна Европа, Съединените Щати, Русия и Украйна.

Вече и в Европа, и в Съединените Щати, в Русия и Украйна – страни, в които беше посадена и отгледана Стевия и започна да измества захарта в храната на хората, резултатите от лечението на захарния диабет са окуражителни. Ето какво разказва Констатин Василиевич Степанов от Санкт Петербург:

„Имах букет от болести – захарен диабет, хипертония, исхемична болест, хронична сърдечна недостатъчност. Лекарствата нямаха осбен ефект, още повече, че някои помагаха на едно заболяване, а пречеха на друго. Но най-много ме затрудняваше строгата диета, особено сладостите, които обичам от дете. Когато лекуващият лекар ми препоръча да започна редовно да използвам Стевия и нейните продукти, реших, че това е някакъв експеримент, но добросъвестно пиех в началото чай, а когато състоянието ми започна да се подобрява започнах да използвам тази златна билка и в сладкиши, компоти и други ястия. След три месеца редовна употреба на чая от листата на растението кръвната захар влезе в норма, а сърцето престана да ме тревожи. Самочувствието и работоспособността ми са високи и според лекарите възстановяването ми върви много успешно. Казвам лекарите, защото към моя лекуващ се присъединиха още и специалисти по ендокринология, сърдечно-съдови и белодробни болести. Всички са единодушни, че подобряването на състоянието ми се дължи именно на редовната употреба на Стевията и нейните продукти. Те започнаха да предлагат и на други свои пациенти да заменят захарта със стевиозид и други продукти от  билката.

Всеки човек получава необходимите за живот вещества  чрез стомашно-чревния тракт. Именно той осъществява механичната и химическата преработка на приетата от нас храна, извлича хранителните вещества и ги разпределя между клетките на органите и целия организъм. В процеса на храносмилането веществата постепенно се превръщат в съединения, растворими във вода: белтъците се разлагат до аминокиселини, въглеводородите – до монозахариди, мазнините – до глицерин и мастни киселини. Тези вещества се всмукват в стомашно-чревният тракт и постъпват в кръвта и лимфата, които ги разнасят до всички тъкани на организма. Всички секреции, които отделя стомашно-чревният тракт, имат способността да предотвратяват микробното разлагане на храната, което означава, че по този начин предотвратяват и болестите. Ето защо стомашно-чревният тракт, макар и да не заплашва в такава степен живота, както ракът или захарният диабет, нарушава нормалния ход на живота на човека. Такива поражения на хранопровода като киселини, язви, гастрит и други ни преследват поради некачествените продукти и нездравата околна среда и особено поради стреса, на който сме подложени ежедневно и ежечасно, нарушават нормалната работа на храносмилателната система.

При хронични или остри заболявания, естествено, ще се обърнете към гастроентеролог и ще следвате неговите указания. Но за профилактика и заедно с  лечението можете да използвате прекрасната билка, достигнала до нас от Парагвай. Разбира се, че става дума за Стевията. Екстрактът от това растение – стевиозидът, е многократно по-сладък от захарта, но за разлика от нея няма калории и най-важното за стомашно-чревния тракт – не предизвиква ферментация. Освен това има антибактерицидно действие и е много полезен в борбата със стомашно-чревните заболявания.

 

ПРОБЛЕМИ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Изследванията на британски учени доказаха, че редовната употреба в храната на Стевия и продуктите, произведени от нея (и специално на стевиозида), влияе положително на дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, препятства образуването на язви на стомашно-чревния тракт, активно подпомага затварянето на вътрешни и външни язви и рани, подобрява храносмилането, отстранява последствията от гастрита. Освен това ацетил-салициловата киселина, бутадионът и другите противовъзпалителни средства, които обикновено предизвикват възпаление на стомашно-чревния тракт, ако се приемат заедно със Стевия, не дразнят лигавицата на стомаха.

Много показателен е случаят с Леонид Михайлович Домбровски, който живее в Дюселдорф, Германия. По професия той е актьор, което означава, че се храни нередовно и психическото натоварване е голямо. Преди седем години лекарите откриват язва на двнайсетопръстника и общо отслабване с над 12 килограма. Намират още силно разклатена имунна система, поради което и най-леките простуди се превръщат в сериозни заболявания. Лекуват го най-добри специалисти и въпреки това резултати няма. Нещо повече. Състоянието му се влошава. Той губи апетит, губи още килограми. В такова положение лекарите категорично отказват да го оперират, въпреки че откриват нова язва, този път на стомаха. Точно когато изглежда, че положението му е непоправимо, лекарят Манфред Крузенщерн, който вече има опит в използването на Стевията и нейните екстракти за профилактика и лечение, предлага на Леонид Михайлович да започне да пие чай със стевиозид, какъвто имало в Дюселдорф. Началото не е обещаващо. Пациентът, който от дете не обича сладости, с мъка пие чая като лекарство.

„Многократно исках да се откажа – споделя по-късно Домбровски. Но тъкмо когато бях съвсем отчаян, към края на втората седмица, изпитах леко подобрение. Болките, които непрекъснато ме измъчваха, намаляха, а в края на първия месец съвсем спряха. Започнах да се храня без да имам гадене или повръщане. Апетитът започна да се завръща и дойде първата промяна в теглото нагоре – месец, след като започнах да пия чай от Стевия, наддадох първия килограм. След половин година се почувствах толкова добре, че отново започнах работа, укрепнал и физически, и психически.”

Доктор Манфред Крузенщерн, който по това време пише дисертация, отбелязва още много случаи на пациенти, които редовно използват Стевия, и рязко подобряват състоянието си. Характерно при всички е общото укрепване на имунната система, което води до по-висок жизнен тонус, до отстраняване на здравословните проблеми.

Една от студентките на доктора, Виктория Майнц, която имала сериозни стомашно-чревни проблеми, а детето й – алергични проблеми, след като заменили изцяло захарта със стевиозид, и тя и детето й се справили със здравословните проблеми.

 

АЛЕРГИЯ

Едно от най-разпространените страдания днес, е повишената чувствителност към различни вещества – алергени. Нездравата екология и неизвестните по своето качество хранителни продукти могат да ни „снабдят” с всевъзможни алергени. Затова никак не е изненада, че особено в промишлените райони, в гъсто населените градове, в които движението на автомобилите силно замърсява въздуха, от един или друг вид алергия страда всеки трети или четвърти жител.

Диагностично причината за алергичните заболявания може да бъде най-различна: наследствена предразположеност, влошена екологична обстановка (макроекология) и промени в бита (микроекология). Към това трябва да добавим влошеното качество на водата и храната (добавянето на всевъзможни консерванти, оцветители, генно-модифицирани продукти и още много други). Например „замърсителите на атмосферата”, които причиняват алергии, са озонът, сярата, азотният окис. Разбира се, сред причинителите са тревните полени, домашната прах, акарите и още много други.

Алергията се проявява различно: от обикновен сърбеж в носа и кихане до затруднено дишане и задух. Бронхиалната астма също се отнася към алергичните заболявания. Това е хронично алергично възпалително заболяване на дихателните пътища, при което се повишава тяхната чувствителност към многобройни дразнители. Основна проява на бронхиалната астма са пристъпообразни нарушения на бронхиалната проводимост, които се изразяват в повторения на кашлица, хрипове, задух.

Най-популярната алергия е спрямо сладко – хапвате някакъв сладкиш или шоколад и ето ти – сърбеж, почервеняла кожа, обрив. Най-често засегнати са лицето, шията, ръцете и краката.

Захарта се състои от въглеводорода захароза, която пряко не предизвиква алергия. Но тя е причина за ферментирането на непреработени остатъци храна в стомаха. Образувалите се продукти бързо се всмукват в кръвта, което усилва многократно наличната алергия. А захароза се съдържа в много сладкарски изделия, сиропи, плодови сокове и други. Именно поради това лекарите най-настоятелно препоръчват на болните от бронхиална астма, пневмосклероза и емфизем на белите дробове да избягват употребата на захар. Което е много трудно! Алергията от сладко се превръща в истински психологически проблем. Когато хората се отказват от шоколада, сладкишите, бонбоните, меда и другите „сладости”, стават раздразнителни, зли, подтиснати. Именно за тези хора е най-безопасният заместител на захарта – стевиозидът, в диетичното и медицинско хранене. Употребата на Стевия се прпоръчва както за профилактика, така и за лечение на заболяванията, които днес са „бич” за цивилизацията: атеросклерозата, затлъстяването, захарния диабет. Ще помогне на тези, които страдат от астма или не могат да си позволят сладко заради алергия. Стевията няма никакви странични ефекти и не съдържа калории, при това отстранява алергичната диатеза при децата. Като използвате стевиозида вместо захар, получавате всички предимства на Стевията вместо недостатъците на захарта!

Клаудио Гонзалес живее в Мадрид. Преди години той получава тежък астматичен пристъп. Лабораторните изследвания и лекарите обвиняват за алергията захарта и всички продукти, които я включват.  Следва абсолютна забрана на всичко сладко, което за Клаудио се превръща в лична трагедия. Спасението идва от стевиозида, който получава като подарък за рожденния си ден. Посрещнал го в началото със скептицизъм, той все пак отива на консултация с лекуващия лекар, който горещо му препоръчва редовно да употребява този продукт.Само няколко месеца по-късно от астматичните пристъпи не е останал и помен, а изследванията на Клаудио говорят за стабилизирана имунна система, за повишено самочувствие и работоспособност. Към това трябва да се прибави, че излишните килограми, които имал, се стопили без напрежение, без диета, само с редовна употреба на екстрактите от лечебното растение.

 

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ДИСТРОФИЯ

Проблемите с излишното тегло, както и аналогичните с неговия недостиг по същество са двете страни на един медал. И при двата причината е една и съща: седящият „офисен” начин на живот, нездравата екология и вредната храна, която ни обкръжава в една епоха на всеобщо бързане и противоестествената „фаст фууд – хапвай и бягай”. Нашите дядовци и баби са имали точен час за сядане на масата, а храненето е било истински ритуал. По време на хранене е било забранено съобщаването на новини с негативен характер! Това се е предавало от поколение на поколение.

Днешната надпревара с времето и обстоятелствата води до неправилна обмяна на веществата в организма, а по-нататък – към затлъстяване или дистрофия. Това пък от своя страна е свързано с редица неблагоприятни промени за здравето ни, за целия ни живот. Днес затлъстяването „завладява” все повече територии, в това число и бедните страни от Африка, Азия и Латинска Америка, където изхранването на населението е наистина сериозен проблем. При тях въпреки недостига на храни, а може би именно поради това, хората консумират каквото имат в момента, за да задоволят глада без оглед на качество и количество.

Какво пък да кажем за „златния милиард”, за хората от богатите страни, където стилът на живот все повече се отдалечава от природосъобразния, без достатъчно физическо натоварване, а високо калорийната храна е достъпна практически за всеки!

Прогнозите са за все по-влошаваща се ситуация: само за последните 10–15 години се наблюдава няколкократно увеличение на броя на хората с наднормено тегло по цялото земно кълбо. Човек се храни, за да задоволи потребностите на своето тяло от енергия за живот. Но наистина малцина се замислят, че при преяждане и употреба на несъвместими продукти, меса и тлъсти храни, организмът губи повече енергия за преработването й, отколкото получава. Това особено се отнася до бързото хранене, при което организмът няма време да се настрои за преработката на храната. А когато това става по различно време на деня, то положението се влошава още повече. Това от своя страна намалява полезните мастни отлагания и в края на краищата довежда до дистрофия. Впрочем, може да се получи и другият резултат – затлъстяването. Достатъчно е да добавим всевъзможните сладости.

За съжаление, днес в нашата храна преобладават простите въглеводороди, предимно захарта. Както вече стана дума, само за последното столетие нейното потребление е нараснало няколко десетки пъти!

Ако в началото на 19-ти век на човек дневно са се падали по около 4 – 5 грама захар, то днес това количество надхвърля 120 – 130 грама. Оттук и твърде тъжните последствия – претоварване на ферментната система на организма, нарушаване на  храненето на клетките, изкривяване на всички видове обмяна на веществата. Именно поради това лекарите подчертават, че излишната употреба на захар увеличава риска от затлъстяване. Опитите да се замени захарта с нещо по-полезно започват много отдавна. В последните десетилетия в света се налага природният заместител на захарта, Южноамериканското растение Стевия. Тя стимулира имунната система на хората, подтиска вирусите и болестотворните микроби, действа антисептично. Едно от особено важните приложения на Стевията и нейните екстракти е действието й срещу затлъстяването. Особено активно я използват в борбата с наднорменото тегло в Япония и Китай. Японците вече над петдесет години отглеждат растението в оранжерии и количествата непрекъснато нарастват. Амбицията на тази нация, която сега използва стевиозида в големи количества, е да замени изцяло захарта в хранителната промишленост и ежедневието на японеца. Впрочем, сега в ресторантите, кафенетата и сладкарниците захар се предлага само на чужденците!

При затлъстяване Стевията оказва изключителна помощ в програмите по редуциране на теглото, не само защото не съдържа калории, но и поради факта, че оказва благоприятно въздействие на храносмилателната, сърдечно-съдовата система и на организма като цяло. Нейните компоненти се включват в обменните процеси без участието на инсулина, като по такъв начин подпомагат подобряването на въглеводородния обмен. Продуктите на основата на тази билка понижават чувството на глад и дават възможност постепенно и безопасно да се понижи или повиши телесното тегло, без да се променя обичайният начин на живот! Без особени диети, без ограничения и получавайки всички вкусови наслаждения! Кой друг заместител на захарта би могъл да се похвали с това?

 

СТРЕС

За щастие, все още не всички професии са преминали към „офисен” начин на дейност. Някои от тези, които все още са извън тази сфера, изискват от хората, заети в тези области, бърза реакция, сила, здраве, активност и способност да издържат на високо стресово натоварване. Това са задължителните качества, които трябва да притежават, за да ги приемат на работа. Става дума за особена категория хора, заети в металургията, мините, спасителите, диспечерите в атомните електростанции, авиодиспечери, не малко медицински работници, военни, полицаи, шофьори, пилоти, моряци и много други. Ако грешката на една секретарка може в крайна сметка просто да й струва работното място, а пропускът на един програмист да стане причина за неработеща програма, то представителите на тези професии просто не бива, не могат да грешат. Защото при тях не става дума за пари или други материални ценности, а за реален човешки живот. Понякога за живота на много хора. На такива специалисти е необходимо да се предостави всичко най-добро – и условия за работа, и обзавеждане, и хранителен режим, и условия за бързо и адекватно възстановяване. За всички тези екстремни професии, без съмнение, особено полезно ще бъде именно парагвайското растение Стевия и неговите продукти.

За хората с толкова трудни и отговорни професии, чието ежедневие е свързано с непрекъснато стресово натоварване, най-естествено и лесно е да се справят с него с помощта на продукти с високо съдържание на обикновена захар, нали самата природа ни е заложила това в инстинктите. Но това веднага би повлякло след себе си редица проблеми, започвайки от кариеса и завършвайки със захарния диабет и затлъстяването. А освен другите негативи излишното тегло за тези хора би било сериозна пречка в тяхната работа. Друг популярен продукт за преодоляване на стреса е кафето. Но да не забравяме, че кафето съдържа кофеин-вещество което възбужда нервната система. След консумация на кафе, за неголям период от време чувстваме ободряване, но след него следва понижаване на енергийният ни тонус, което преодоляваме със следващата чаша кафе. Това ни вкарва в “омагьосан кръг” от който нашият организъм няма никаква полза. Точно обратно. Не рядко стреса провокира употребата на алкохол или други стимуланти. Ето тук отново идва на помощ тонизиращата и балансираща Стевия, която спокойно може да помогне на изброените по-горе категории професии. Освен това на тези хора често се налага да остават и след регламентираното работно време, понякога и без храна, като при това тяхното внимание не бива да отслабва нито за секунда. Както е известно, продуктите на Стевията не само притъпяват чувството на глад, но и усилват концентрацията и фокусират мисълта. Не случайно, поради тези качества, а и поради своята безвредност Стевия е попаднала в рациона на космонавти и подводничари. Това сладко растение при консумация през деня релаксира нервната система без да предизвиква сънливост, но при почивка спомага за здрав и спокоен сън, а нали тъкмо от това се нуждаят тези специалисти, за могат нормално да изпълняват своите задължения.

 

РАДИАЦИОННО ОБЛЪЧВАНЕ

Сама по себе си природната радиация не само не съответства на своята лоша слава, но е и основен двигател на естествената еволюция. Без нея човекът навярно би се появил след милиони години по-късно, а може би и не би се появил въобще. От естествените радиационни източници няма как да се скрием, но с тях човечеството е свикнало, адаптирало се е. Това са излъчвания от Космоса, които проникват през йоносферата, както и други, които идват от земната кора. Но има друго, много по-опасно –.изкуственото радиационно облъчване. Това са различни аварии, радиоактивни материали, последствия от ядрени взривове. То причинява лъчевата болест, тумори, левкози и други.  Може да предизвика мутация на клетки. Когато количеството на загиналите от облъчване клетки загубят способността си за възпроизводство и нормалното функциониране достигне критична точка, ще пострадат отделни органи и целият организъм.

Доказано е, че Стевията и извлеченият от нея стевиозид влияят много добре профилактично, а могат и да помогнат на вече облъчени пациенти по-добре от съответните препарати. Многочислените изследвания са категорични – стевиозидът влияе благотворно на имунитета, стимулира го за сметка на активизирането на Т и В-лимфоцитите, като се освобождава интерферон и се повишава продуктивността на антителата. Също така хармонизира функцията на ендокринните жлези и повишава съпротивляемостта на организма спрямо неблагоприятните условия на околната среда, към токсичните вещества, инфекциите и радиацията. Стевията укрепва капилярите, дезинфекцира и подпомага зарастването на външни и вътрешни наранявания с различен произход (в това число и възникнали вследствие на радиация).

От радиационното облъчване страдат преди всичко щитовидната жлеза и черният дроб, тъй като в тази жлеза се натрупват до 30 % от продуктите на радиоразпадане, предимно радиоизотопите на йода. А черният дроб е „химическата лаборатория” на организма.  Изследванията потвърдиха, че стевиозидът значително подобрява работата именно на тези органи и на цялата сърдечно-съдова система.

Днес са натрупани много научни факти, които говорят, че редовната употреба на този продукт спира развитито на новообразования, не позволява развитието и на доброкачествените, и на злокачествените тумори, които са сред най-опасните последствия на радиационното облъчване.

Първата масова употреба на стевия, извън Южна Америка започва през 1954 г в Япония чрез внос от Парагвай. Логично би било да предположим че Стевия започва своята “световна премиера” като подсладител. А дали е така? По това време цената и е многократно по-висока от цената на захарта, а транспортните разходи за сушените листа, също са били неколкократно по високи отколкото при транспортирането на захар. А точно в тези години непосредствено след Втората световна война, на японците едва ли им е било до подслаждане с толкова скъп подсладител. Освен това няма и добра технология за извличане на стевиозида. Някакво друго свойство на растението е привлякло вниманието на японските учени, но за “удобство” Стевия се представя като подсладител. А всъщност Стевия започва да се изплзва за профилактиката и лечението на пострадалите от ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Другите лечебно- профилактични свойства се явяват като вторични ефекти, което е твърде изненадващо за “подсладител”. Това стимулира японските учени да започнат детайлни изследвания на растението, както и да разработват технологии за неговата масова употреба. Благодарение на получения опит, както и дългогодишни изследвания на влиянието на това скромно тропическо растение върху човешкия организъм то е обявено като една от националните ценности на страната и е забранено за износ. Понастоящем то заема в Япония над 70 % от употребата на „сладости”. Средната продължителност на живота в тази страна надхвърли отдавна  80 години, като разбира се несъмнен е приносът на Стевия, която ежедневно се употребява от всяко семейство, в училищата, армията, използва се в напитките, сладкарските изделия, консервите и фармацията.

Любопитен е случаят на Такеда Накамура от Хирошима, в чието семейство има седем случая на лъчева болест, между които баба й и нейната майка, директно пострадали от атомните взривове. Тя се ражда с много здравословни проблеми, като последствие на това, което са преживели нейните най-близки хора. За майка й лекарите се опасявали дори, че няма да доживее до зряла възраст, камо ли да роди. Още от най-ранна детска възраст Такеда е под непрекъснато лекарско наблюдение и приема най-различни препарати. За неин късмет в онези години в Япония се внасят първите количества листа от Стевия и лекарите веднага започват да прилагат новата терапия. При това освен вътрешно и външно, тъй като детето получавало незарастващи рани и от най-безобидно одраскване. Чудната билка започнала да дава удивително бързи резултати. Организмът започнал да се очиства от радионуклеидите, щитовидната жлеза и черният дроб влезли в норма, значително укрепнала имунната система. Лекарите, които лекували девойката, били напълно удовлетворени от резултатите от използването на този заместител на захарта.

Такеда Накамура днес работи в научно-изследователски институт по проблемите на радиационното облъчване и неговите последствия, пише научен труд за благоприятното въздействие на Стевията и нейните продукти върху организма на човека – както на болни, така и като профилактика при здрави хора. Много от нучните изводи и заключения в нейното научно изследване се взети от многобройните успешно излекувани пациенти с различни заболявания, причинени от радиационно облъчване.

Към начало

 

СТЕВИЯ - АЛТЕРНАТИВА НА ЗАХАРТА


Както вече стана дума, медената трева Стевия, е идеалният заместител на захарта в големи мащаби. Човечеството вече има опит, а екстрактите от нея носят многостранна полза за здравето. Вече е време всяка нация да се поучи от японския опит и другите развити страни, в които растението се радва на популярност и хората все по-широко го използват. Това е благоприятно и за болни, и за здрави. Защото, който залага на профилактиката, ще се избави от необходимостта да се лекува скъпо и дълго, ще живее жизнен и работоспособен, ще бъде полезен за себе си и за обществото. Ето тъкмо затова приоритет на японското правителство е здравето на хората, затова и там е регистрирана най-висока консумация на Стевия и нейните продукти на човек от населението!

Впрочем, проучванията на тази билка не спират и до днес, тъй като едва ли не всеки ден се откриват нови области за приложение на Стевията. Вероятно ще бъде интересно да научите за резултатите от едно мащабно проучване на Московския Институт за използване на лечебните растения, за приложението на Стевия при лечение на различни заболявания. Един от неговите изтъкнати специалисти, професор доктор Иван Никифорович Вавилов, провел изследване на 1200 пациенти с най-различни заболявания. В продължение на няколко години той наблюдавал тяхното състояние, вземал активно участие в лечението им, но най-главното – препоръчвал и винаги питал използват ли редовно Стевия и нейните екстракти в храната си. Резултатите са показателни: първият бил подобряване на общото им състояние и намаляването и изчезването на симптомите на заболяванията им. А те били най-различни – от сърдечно-съдови, хипертония, захарен диабет, стомашно-чревни, алергии, астм, до поражения на имунната система в резултат от радионуклеиди при работа в атомни електроцентрали и туморни образувания. При този широк кръг страдания била разработена специална методика на изследване. Едно от важните изисквания било да проследят как се повлиява организмът при продължително консумиране на Стевия и нейните продукти, как се отразява на съответното заболявание и какви са крайните изводи. Няма да се спираме на подробностите, но ще отбележим общото крайно заключение на изследването. А то е, че след продължителното използване на Стевия (било установено, че някои пиели просто чай от Стевия, други правели сладкиши, кремове, сосове, пирожки), състоянието на всички пациенти се подобрило до степен на пълна работоспособност, като в над 95 % от случаите симптомите на съответното заболяване напълно липсвали. Нещо повече, в преобладаващата част от пациентите се наблюдавало нормализиране на телесното тегло, повишаване на жизнения тонус, укрепване на имунитета и подобрен външен вид, определен като подмладяване.

Впечатляват някои от писмата на изследваните пациенти, които с благодарност поддържат връзка с професор Иван Никифорович и до днес. Ще ви предложим само някои от тях.

Андрей Константинович Кириленко от Санкт Петербурбург пише: "Моето заболяване хроничен обструктивен бронхит и астма с тежки пристъпи беше навлязло в критична фаза поради проявена алергия към лечебните препарати. Пристъпи имах още в ранна възраст, но диагнозата бе поставена през юношеските ми години. Започнах да се занимавам активно със спорт, стигнах дори до разряд кандидат-майстор на спорта. Леката атлетика и ските ми помагаха, но само донякъде, защото след тригодишно занимание със спорт състоянието ми се влоши. Астмата се завърна в много тежка форма. Въпреки че лекарите ме лекуваха с куп медикаменти, въпреки инхалациите положението ми ставаше все по-зле.

Тъкмо по това време благодарение на Вашата препоръка започнах ежедневно да употребявам екстракт от Стевия. Признавам, аз от дете не обичам сладко (вероятно съм един от малкото хора, които не са изкушени от сладостите), но добросъвестно сутрин и вечер пиех чай от листа на Стевия, а майка ми се научи да приготвя най-различни ястия, в които използваще стевиозид. Резултатът – вие вече го знаете – аз отново се върнах в живота и в спорта. Като където и да пътувам, сред най-необходимите вещи, които нося, е чаят от Стевия! Благодаря Ви от сърце за билката, върнала ми здравето!"

Галина Степановна Пискарьова от Ростов на Дон пише: "Аз съм от хората, които не могат без сладко. Така натрупах 41 килограма наднормено тегло, но това не беше най-лошото – получих захарен дибет, високо кръвно налягане, а и сърцето беше започнало да работи не добре. Често пулсът надхвърляше 100 удара в минута, което ми създаваше много тревоги. Не остана по-назад и стомахът. От затлъстяването започнаха да ме болят краката, ставите не издържаха натоварването. Лекарите клатеха глави загрижено и ми препоръчваха да отслабна, но въпреки усилията ми, това не се получаваше. Опитвах различни диети, ползвах и какви ли не препарати, които само отравяха измъчения ми организъм.

Когато ми предложихте да опитам със Стевия и нейните екстракти, честно ще си призная, не вярвах, че нещо ще се получи. Но започнах само с чай, подсладен със стевиозид, три пъти на ден. Бях изненадана, когато след месец бях "стопила" цели 5 килограма, но още повече ме радваше кръвната захар, която беше влязла в норма. Постепенно с времето (вече си позволявах по малко сладкиши със екстракт от Стевия, а това беше истинско щастие за моята изкусена от сладкото душа) започнаха да отзвучават и другите здравословни проблеми.

Безкрайно съм Ви благодарна, че ми препоръчахте тази чудесна билка. Вече не използвам захар, но не се лишавам от сладости. Знам, че Стевията ми дава всичко, от което имам нужда – и удоволствие, и здраве! Пожелавам ви здраве и успех в благородната ви работа!"

Няма да пропуснем и писмото на Галина Петровна Рудковская от Москва, която също е измъчвана от излишни килограми, астматични пристъпи и сърдечно-съдови проблеми.

"Уважаеми Иван Никифорович, пиша Ви, за да споделя радостта си – омъжих се! Това може би нямаше да се случи, ако не беше Вашата помощ и препоръката да използвам редовно Стевия и нейните продукти. За една жена външният вид е важен, а особено, ако това е девойка, която е получила комплекс за малоценност поради неприемливия си външен вид.

Разбира се, излишните килограми не бяха единственият ми проблем. Както откриха кардиолозите, затлъстялото сърце изпитваше сериозни затруднения, натоварена беше кръвоносната система, кръвната захар се беше повишила, както и кръвното налягане! Повечето от медикаментите, които ми бяха препоръчани, се оказаха неподходящи за мен, тъй като се прояви много силна алергична реакция. Помогна ми "сладкото" лекарство – Стевия. Пия само чай от Стевия или чай с подсладител стевиозид вече цяла година и от предишните проблеми няма и помен. Истината е, че вече съм здрава, омъжена, щастлива! Благодаря Ви, че ме насочихте, че ме подкрепихте в труден момент и сега живея отново като нормален човек!"

Ще допълним за хората, които по някаква причина не обичат сладостите, да приемат Стевията и нейните продукти като много ценен стимулатор на имунната система, като чудесна възможмост да се избавят от излишни килограми, да нормализират кръвната захар, да успокоят стомашно-чревните проблеми и други здравословни отклонения. Та нали, когато сме притиснати от някакво заболяване, пием какви ли не горчиви и пренеприятни лекарства.

Към начало

 

СТЕВИЯ И ДЪЛГОЛЕТИЕ


Според най-нови изследвания на геронтолози от различни страни се оказва, че удължаването на живота е пряко свързано с намаляването на телесното тегло.

Дългогодишните опити върху животни са показали, че ако калорийността на храната се намали с 10 %, то и продължителността на живота се увеличава с 10 %. Ако се намали с 20 %, животът се удължава с 20 % и така до 50%. При по-нататъшното намаляване на калорийността вече няма увеличение на продължителността на живота.

Дневно човек изяжда около 100 грама захар (в напитки, захарни, тестени изделия и други), което се равнява на 400 килокалории. Обикновено човек консумира храна с около 3000 килокалории. По такъв начин захарта съставлява 15 % от общата калорийност. Следователно, ако заменим захарта със стевиозид, ще можем да удължим живота си с 15 % или с над 10 години! Впрочем, възможно е и повече, тъй като човешкият мозък е в състояние да създаде и допълнителни възможности чрез позитивна умствена нагласа и препрограмиране. Съгласете се, това си е истинско революционно постижение! При това с нашето съзнателно участие! А нали освен понижаването на калорийността ние забележимо сме понижили съдържанието на "зловредния" инсулин в кръвта.

Нека да повторим – за да удължим живота си, ние просто трябва да намалим калорийността на храната, която получаваме. Чувството на глад, когато ограничаваме храната, или по време на разтоварващи дни много хора трудно понасят. За решаването на този проблем можем периодично да приемаме течности с добавяне на стевиозид. Интензивният сладък вкус е способен за известно време да намали чувството на глад, "да излъже апетита" и в същото среме в организма не постъпват калории. Като заменяме захарта със стевиозида, намаляваме калорийността на храната си с 15% и спокойно, без напрежение можем да "смъкнем" 2 килограма от телесното тегло за месец.

Днес, когато човечеството страда от екологичната криза, когато влошеното качество на храната, водата и въздуха непосредствено влияе на здравето на всеки един от нас, Стевията заема достойно място сред такива лечебни растения като жен – шена, розовата радиола, аралията, елеутериокока, доказали през вековете своите лечебни качества. Много важно е, че тези растения до едно са адаптогени. Безкрайно важно тяхно качество е, че подпомагат и подобряват обменните процеси на клетъчно ниво. Забавят процесите на стареене, успешно се справят с доброкачествените и злокачествените новообразувания.

Стевията е много ценно растение с изключителен потенциал. Това се дължи на съдържащите се в листата сладки вещества, наречени най-общо стевиозиди. Дивите растения в природата съдържат от 3 до 10% сухо вещество, а в култивираните това количество нараства до 15 %, но се срещат и такива до 20 %. Две са основните сладки вещества в листата на тази билка – стевиозид и ребудиозид. Тези вещества се различават и по своя вкус. Докато стевиозидът освен че е сладък е и леко стипчив и горчив, то чистият ребудиозид няма тези недостатъци. Учените работят по селекционирането на сортове, богати именно на ребудиозид, и вече са постигнати първите положителни резултати.

Стевията оказва общо тонизиращо и укрепващо действие, възстановява силите при физическо и психическо изтощение, има ярко изразен хомеопатичен ефект.

Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно съдови заболявания и захарен диабет (стевиозидите стимулират секрецията на инсулин). Многобройни изследвания в цял свят доказват, че при редовното й приемане съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в кръвта намалява; подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, което има пряко отношение към запазването на младостта; прекъсва се създаването на новообразувания, укрепват кръвоносните съдове, нормализира се кръвното налягане.

Стевиозидите влияят положително на дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно-чревния тракт и го предпазват от дразнещия ефект на противовъзпалителните лекарства. Те са изключително сладки без да съдържат нито една калория, устойчиви са на висока температура и не ферментират за разлика от синтетичните подсладители и захарта. Те не само че не вредят на зъбите и венците, но и ги предпазват от кариес и пародонтит и разрушаване на зъбния емайл, не предизвикват глад за въглехидрати и за сладости.

Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, спомага за извеждането на шлаките и тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата (поради което е подходяща за включването й в диети за намаляване на наднорменото тегло).

Освен това една от лабораториите към Земеделския институт в Токио след няколкомесечен експеримент открила, че яйцата на кокошките, в храната на които прибавяли много малки количества прах от Стевия, увеличили здравината си с повече от 75 %! Това е много добра новина за страдащите от остеопороза – за тях има добра възможност да забравят за сериозното си страдание. Достатъчно е само редовно да ползват стевиозид или поне чай от Стевия!

Нека направим кратък преглед на полезните терапевтични ефекти от редовната употреба на Стевия и нейните производни, до които са стигнали учени от цял свят.

 • Независимо от сладкия си вкус при консумиране не предизвиква отделяне на инсулин и възпрепятства развитието на хипогликемично и хипергликемично състояние при болни от диабет.
 • Спомага за нормализиране на теглото както при наднормено, така и при дистрофии, възпрепятства затлъстяването и натрупването на наднормени килограми.
 • Притежава полезен тонизиращ сърцето ефект, укрепва сърдечно-съдовата система, понижава нивото на холестерола.
 • Стабилизира артериалното налягане.
 • Възстановява микроциркулацията на кръвта.
 • Значително снижава толерантността на клетките към кислородния глад.
 • Подобрява нервно-мускулната проводимост.
 • Подобрява работата на стомаха и червата, ферментативната активност на органите на храносмилателната система при остри и хронични гастрити.
 • Притежава бактерицидно, противоалергично, обезболяващо и антисклеротично действие.
 • Помага при различни кожни заболявания: екземи, дерматити, алергии на кожата, себорея, псориазис.
 • Нормализира функциите на черния дроб и е особено подходяща по време и след приемане на антибиотици.
 • Укрепва имунната система и увеличава съпротивляемостта на организма срещу инфекциозни заболявания, в това число срещу грип и други вирусни инфекции. Помага за по-бързото възстановяване нормалните функции на организма след химио- и лъчетерапия.
 • При изплакване на устната кухина с воден разтвор на Стевия предпазва зъбите от кариес, а венците от пародонтит.
 • Възстановява въглехидратния, белтъчния, мастния и водно-солевия обмен.
 • Оказва успокояващо и релаксиращо действие върху нервната система без да предизвиква сънливост.
 • Облекчава ревматичните болки.
 • Намалява влечението към алкохола, тютюнопушенето и наркотиците.
 • Използва се с успех в диетите на спортистите.
 • Безкрзйно е полезна при високи стресови натоварвания
 • .
 • Намалява образуването на свободни радикали и повишава много издържливостта на организма.
 • Неутрализира и отделя токсините от организма, в това число и радионуклеидите
 • Може да се използва самостоятелно или съвместно с други лечебни средства както от деца, така и от бременни, кърмачки и възрастни. Доказано е, че Стевията и нейните продукти нямат странични действия, отсъстват противопоказания и отрицателни последствия. Те са напълно безопасни при продължителна употреба.
Дългогодишната употреба е доказала, че не води до пристрастяване.

Към начало

 

СТЕВИЯ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ


Нвярно ви е правило впечатление: на някого му трябва съвсем малко, за да бъде щастлив - любима песен, книга или просто слънчево време. Друг не се радва на нищо: уж всичко му е наред, но животът не му носи удоволствие и понякога е просто непоносим. Оказва се, че това не са капризи на лош характер, а особености на генетичния код.

Така смята известният учен и лекар, президентът на Американското общество на генетиката на човека Дейвид Камингс. Неговите изследвания проведени с десетки хиляди хора са показали: при определени съчетания на гените, дадени от природата, човек трудно може да се чувства комфортно. Специалистите го наричат синдром на дефицита на удовлетвореност (англ. reward deficienсy syndrome). В основата на синдрома лежи нарушението на обмяната на невромедиатора допамин в мозъка, в структурите, влизащи в така наречената "система на удовлетворение". По мнението на водещи чуждестранни изследователи именно синдромът на дефицита на удовлетвореност е основна причина за увеличаването на заболеваемостта от алкохлизъм и наркомания.

Подобно мнение изказват и руски нарколози: "Проведените молекулярно-биологически и генетически изследвания показаха, че индивидуалната предразположеност към алкохолизъм и наркомании е генетически детерминирана, проявявайки се в особенностите на функциите на "системата за удовлетворяване на"мозъка".

(Професор, чл.-корр. На РАМН, Директор на НИИ по наркология Н.Н.Иванец)

Някои деца от ранна възраст са твърде подвижни (хиперактивни). Други напротив: постоянно са затворени в себе си, трудно усвояват училищната програма, бързо се уморяват, понякога им е неинтересно да учат, трудно им е да се накарат да правят това, което искат възрастните от тях. Работата тук не е само във възпитанието! Оказва се, че всички тези особености на поведението могат да бъдат проява на синдрома на недостатъчната удовлетвореност. Тези, които страдат от дефицит на удовлетвореност, от ранна възраст несъзнателно търсят начини да компенсират този недостиг чрез различни видове поведение. Нерядко това е предизвикателно поведение, с цел да привлекат вниманието към себе си. Много от така наречените "трудни деца" се отнасят към тази група. При това един от най-значимите и едновременно с това вредни начини на компенсация на неудовлетвореността е яденето на сладки неща. При децата и юношите до 20-годишна възраст яденето на сладко предизвиква много по-ярки усещания, отколкото у възрастните, в началото усещане на "сладка нега" (приятни, нежни переживявания), а след това състояние на душевен дискомфорт, дори потиснатост и тъга. Обикновено депресивните състояния, възникващи в следствие на яденето на сладко, никога не се свързват с хранителния режим. Тази особеност на промените в настроението е обусловена от това, че усвояването на сладкото от организма както на човека, така и на млекопитаещите, се съпровожда първо от рязко увеличаване на концентрацията на метенкефалин (вещество, което отговаря за състоянието на душевен комфорт), а след това от рязкото му падане под средното равнище. Така, компенсирайки неудовлетвореността със сладка храна и достигайки временно състояние на комфорт, хората се разплащат с още по-силен дискомфорт, от който се опитват да се избавят или с поредната консумация на сладка храна, или по други начини. Дете с дефицит на удовлетвореност, на което се налага да живее на низко равнище на комфорт (в душевна тъга), вижда окръжаващия го свят съвсем не така, както го виждат неговите по-щастливи и стабилни родители. Когато на човек му е хубаво на душата, даже рутинната работа носи радост, ако му е зле – само особено приятни начини на поведение са способни да му дадат удоволствие. Всичко останало предизвиква дискомфорт, причинява душевна болка и става отвратително. "Щастливите" родители възпитават "нещастни" деца, натрапвайки им правилен (според тях) начин на поведение и мислене. На "нещастните" деца обаче това не им носи удоволствие и затова им е отвратително. Нещо повече, децата не могат да се изкажат и да обяснят своето душевно състояние на възрастните. Примерно както се казва в пословицата: "Ситият на гладния няма вяра". Затова съвременните деца около половин час преди завръщането на родителите от работа се стараят да избягат от къщи на двора. Там срещат себеподобните си, с които лесно намират общ език. В уличната компания децата търсят изход от мъчителното душевно състояние. Да обърнем внимание на различията в методите при избор на поведение у хора стабилно щастливи и хора, които постоянно се опитват поне за малко да се избавят от душевния дискомфорт. Ако за стабилните и щастливи хора основна ценност при избора са моралните принципи, то за нещастните най-ценното е бързо да се издигнат нагоре по скалата на удовлетвореността. Ненапразно младежта е въвела в речника си думата "яко", колкото "по-яко", толкова по-ценно е даденото поведение или вещество, модифициращо душевното състояние. Наркотиците са най-якото, а значи и най-ценното вещество, способно с лихва да покрие разстоянието между недостига на метенкефалин и неговия излишък. Неслучайно при първото приемане на наркотика казват: това нещо търсих цял живот. Тогава младежта не обръща внимание на надписи от типа "Министерството на здравеопазването предупреждава...". За да го приемат във вътрешния кръг на дворното общество новият член трябва да приеме идеалите на по-големите си другари. Те вече са намерили своето "лекарство" против душевната тъга и живеят по своите си принципи, смятайки, че употребата на наркотици е нещо "яко", както и употребата на алкохол, пушенето, хулиганството или извършването на правонарушения. Като правиш това, ставаш свой човек. Така се формира младежката субкултура. Тези хора слушат своята музика, гледат своето кино, ходят в своите клубове, четат книги, предизвикващи у другите неразбиране в най-добрия случай. Така, несъзнателно, в търсене на лекарство за душевния дискомфорт, младежта стига до потребата на "уличните лекарства" (англ. "street drugs"), тоест наркотиците. Именно при тях в повечето случааи се развива химическа зависимост, наркомания - тежко хроническо прогресиращо и смъртоносно заболяване, с разрушително патологическо влечение към наркотическото вещество и оказващо влияние на тялото, психиката, душата на човека и неговия социален живот.

Спомнете си с какво започва тази статия. Има хора, които се раждат "с определен набор от гени", предизвикващ синдрома на дефицит на удовлетворенност, а има хора, при които от раждането всичко им е наред. С една дума, всичко се приписва на природата.

Човек има две "специални" чувства, чувството на дискомфорт и чувството на радост. Чувството на дискомфорт заставя човека да отстранява този дискомфорт, тоест да променя живота си към по-добро. Ако човек прави нещо и в резултат получава дискомфорт, значи прави НЕ каквото трябва, това е сигнал, че не живее както трябва. И обратно, чувството на радост човек получава, когато прави КАКВОТО ТРЯБВА. Ръководствайки се от чувството на радост, может да избира правилния път. Ръководствайки се от тези две чувства, човек може постоянно да подобрява живота си.

Да вземем за пример едно дете. Родителите му го заставят да прави неща, които не му харесват. Детето ЧУВСТВА дискомфорт и не иска да прави онова, което го карат да прави. Но в борбата с родителите детето често губи. Какво му остава на това дете, ако не може да отстрани дискомфорта – започва да го търпи. А това води до печални последствия. Един от начините да се "изглади" дискомфортът е като се яде сладко. Детето може освен това да ви накара да го СЪЖАЛИТЕ Постепенно, от ден на ден, човек, ставайки възрастен, забравя, че е необходимо да се ръководи от чувството на ДИСКОМФОРТ и да го отстранява. Той свиква от детски години да ТЪРПИ дискомфорта. А за да му е по-лесно да го търпи, се налива с алкохол. За да НЕ ЧУВСТВА дискомфорт. Прави си своеобразна анастезия.А втората причина, поради която започва да се налива с алкохол, е за да получи Радост. Макар тази радост да е мнима, предизвикана от нарушенията в работата на организма.Всичко това се отнася и за по-"тежките" наркотици

От статиите за лечебно-профилактичните свойства на стевията става ясно че въздействието на стевия върху нашият организъм има положителен и комплексен характер. По горе изтъкнахме причините които науката посочва за възникване на зависимостите, и искаме да отново да подчертаем по какъв начин можем да се възползваме от великолепните свойства на растението при тяхното преодоляване. Стевията намалява стремежа да се консумират сладки храна (пристрастяването към тези храни не се различава от пристрастяването към други вещества), премахва усещането на глад, потребността от алкохол, тютюн, наркотици. Не само това, стевията намалява остротата на абстиненцията, като същевременно почиства организма от натрупаните по време на "стажа" токсини. Стевия тонизира нервната система, а сладкият и вкус предизвиква умерено отделяне на ендорфини /хормона на щастието/ Тя помага при затлъстяване и атеросклероза, подобрява работата на главния и гръбначния мозък и нервната система на човека. Употребата на стевия препятства развитието на хипо– и хипергликемически състояния при диабет. Нормализира работата на ферментните системи на организма и обмяната на веществата като цяло. В стевията са намерени повече от 52 фитостероиди-хормонообразуващи вещества!

Употребата на Стевия активира, процесите на дишанието, водоснабдяването, храненето и хемодинамиката в живота на клетките, органите и системите на човека. Подобрява се остротата на зрението и работата на сърцето, червата, бъбреците, на всички транспортни пътища в организма, активизира се транскапилярната обмяна, укрепва имунната система, почиства, тонизира и балансира целият организъм. Стевия е напълно безопасна при продължителна употреба. Няма странични въздействия а консумацията и не води до привикване, т. е тя НЕ действа на принципа "клин, клин избива".

Към начало

 

ЯПОНСКИЯТ ОПИТ СЪС СТЕВИЯ


Ако днес някой знае повече за Стевията, то това са японците, които започват да я изучават сериозно веднага след края на Втората Световна война. Като единствена страна, пострадала от ядрените бомбардировки в Хирошима и Нагазаки през 1945 г., японското правителство взема мерки да се използват древни лечебни рецепти за справяне с ужасните последствия от радиоактивното лъчение след бомбардирането от американците, оставило трайни следи в живота на стотици хиляди хора. Укрепването на здравето на нацията е сред най-важните приоритети на японското правителство.

Японските специалисти открили, че гликозидите, които съдържа растението, освен че са сладки и безвредни, имат и много полезни лечебни свойства. То съдържа необикновено широк спектър необходими и полезни вещества за организма на човека. Като се започне с дитерпеновите гликозиди които се срещат само в Стевия, и се премине през растителните липиди, полизахаридите, витамините А, В1и В2, С, необикновената палитра от микроелементи – калий, калций, натрий, магнезий, хром, цинк, селен, желязо и се стигне до антиоксидантите, минералните съединения, аминокиселините и още много други вещества, така важни за човешкото здраве.

Не по-малко важно е, че сладката билка е мощен имуностимулатор и имуномодулатор – тоест, тя действа много мощно в лечебно-профилактичен план. Нали още древната медицина е препоръчвала – по-добре да се предпазим, отколкото да лекуваме заболяванията. А тъкмо в това се заключава необикновено силното действие на Стевията. Доказано е, че тя има изразен хомеопатичен начин на действие.

Още тогава са били открити възможностите за лечение на диабета, тъй като билката не допуска увеличаването на глюкозата в кръвта. Също така предвидили приложението й в онкологията за бързо справяне и възстановяване при срив в имунната система, при стресови натоварвания, нарушения в сърдечно-съдовата система, редуциране на наднорменото тегло, както и при дистрофии, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като антисептично и противовъзпалително средство.

Още първите изследвания във Фармакологичния факултет на университета в Хокайдо, Япония, показват, че Стевията и нейните екстракти повлияват много добре оздравителния процес при онкоболните и страдащите от захарен диабет. Доказано било, че редовното приемане на чай от Стевия лекува стомашно-чревни заболявания, хипертония, всякакви чернодробни отклонения. При това много добре действа и като тонизиращо средство, стимулира умствената и физическа дейност като антисептично и противовъзпалително средство и особено за коригиране на теглото. Изненадващо било откритието, че влияе еднакво добре както при затлъстяване, така и при различни дистрофии. Единственото изискване е редовната употреба на екстракт или дори само на чай от листата на Стевия, за да се нормализира теглото.

През 1971 година Такаши Сумида, специалист от селскостопанската лаборатория към Министерството на селското стопанство на Япония, внася семена на Стевия от Бразилия за отглеждане в големи мащаби. Размножаването и всестранното й изучаване протича в 60 медицински лаборатории и други научно-изследователски учреждения на страната! Обърнете внимание какъв интерес и колко сериозно се заемат с проучването на растението и неговите свойства.

Японците бързо разработват нова методика за пречистване на гликозидите и през 1980 година страната вече използва 90 % от световния добив на Стевия. И резултатите са на лице – в много отношения японците изпреварват останалите нации в здравословен план.

И една многозначителна статистика за увеличения брой на дълголетници в страната на Изгряващото Слънце. Ако през 1965 година броят на столетниците в Япония е 153, през 1998 г. те вече са над 10000, а днес надвишават 28000! При това те са и физически активни и с напълно запазени мозъчни функции, както твърди японският геронтологичен институт.

Към начало

 

КУЛИНАРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ


Като нов хранителен продукт за България, вероятно ще е интересно да научите и някои рецепти и други полезни неща за чудесната "медена трева". В страните, в които вече години наред използват това растение, има натрупан опит, събрани са и рецепти както за сладкиши, напитки, сиропи, така и за разнообразни маринати и рецепти за консервиране (поради подтискането на различни бактерии и недопускане на ферментация на хранителни продукти). Впрочем, японската хранително-вкусова промишленост все по-широко използва стевиозида и настойки от листа на Стевия за получаването както на традиционни, така и на нови хранителни продукти. Така например оказало се, че при консервиране в домашни условия най-добре е да се използват сухите й листенца. Слагат се в компотите преди да се затворят херметически.

Обезателно трябва да запомните, че стевиозида е устойчив до 190° С, не може да се карамелизира, и не образува глазура. Друга важна особеност с която се отличават от захарта е че стевия и продуктите от стевия, не ферментират, и ако искате да подсладите продукт, който трябва да ферментира, ще прекъснете ферментацията.

Ето какво приготвят от Стевия:

 • чай и най-различни безалкохолни напитки;
 • разнообразни сладоледи, йогурти, концентрирано мляко;
 • богато разнообразие от сладкарски изделя;
 • сосове;
 • подправки;
 • сиропи;
 • ексракти;
 • етерични масла;
 • биологически активни добавки;
 • балсами;
 • пастили от плодове;
 • чайове;
 • козметични кремове;
 • течен сапун, шампоани;
 • капки за уши, нос, гърло и очи;
 • гелове, мазила;
 • ампулни лекарствени форми и още много други приложения.

Използват се и за приготвяне на настойки. Ето как се приготвят:

Сто грама сухи листа се поставят в торбичка от марля и се заливат с един литър вряла вода. Запарва се за едно денонощие или се вари в продължение на 50 – 60 минути. Получената настойка се излива, а върху листата се добавят нови 500 грама вряла вода и се варят още 60 минути. Вторичният екстракт се долива към първия и се филтрира. Така получената напитка се използва за подслаждане на чай, кафе, сладкарски изделия и други.

Сироп – за неговото приготвяне най-напред се прави настойка, която след това дълго се изпарява на тих огън или на водна баня, докато капка от сиропа, излята върху стъкло, не се разлива. Сиропът има антибактериални свойства и може да се съхранява при обикновени условия в продължение на няколко години и да се използва за приготвяне на всякакви сладки продукти вместо захар – тестени изделия, горещи и студени напитки. Напитките, както препоръчват диетолозите, специалистите по лечебно хранене, заемат важно място на нашата трапеза. Още повече, когато включват в състава си такива ценни съставки като производните на "сладката трева". Като прибавим към това сокове и нектари от плодове, които внасят в организма допълнително витамини, минерални вещества, антиоксиданти и други безценни вещества, става ясно, че тези сокове имат несъмнена полза за нашето здраве.

Голямо разнообразие от интересни рецепти можете да намерите на страниците на първата българска книга посветена на стевията "Помогнете на здравето се със стевия" с автор Георги Митов на издателство Аливго, която горещо препоръчваме на любителите както на здравословното хранене, така и на кулинарното изкуство.

Към начало

За контакти: БИО плюс ЕООД, тел.: 0878 34 44 65; email: bioplusbg@gmail.com; www.bioplus-bg.com